Eigen vet gebruiken als fillers

lipofillingEen populaire cosmetische ingreep is de liposuctie, een operatie waarbij vet op bepaalde plekken kan worden weggehaald. Dit is overigens geen vervanging voor gezond eten en veel sporten, maar soms kan er vet op bepaalde plekken ophopen ondanks dat iemand verder gezond eet en sport. Plekken waar dit kan voorkomen zijn bijvoorbeeld de billen, buik en heupen. Liposuctie is overigens een wat oude techniek, tegenwoordig maakt men voornamelijk gebruik van liposculptuur. Een techniek die preciezer werkt, waardoor het resultaat ook vaak mooier is.

Alhoewel sommige mensen vet willen laten verwijderen van bepaalde plekken op het lichaam, is het ook zo dat men soms juist op bepaalde plekken alles wat groter wil maken. Denk bijvoorbeeld aan grotere borsten, lippen of andere delen van het lichaam. Met een nog vrij nieuwe techniek die lipofilling heet, kan dit vet van het eigen lichaam opnieuw worden ingebracht in een ander deel va het lichaam. Zo kan met bijvoorbeeld middels een lipofilling behandeling een borstvergroting worden gedaan, de lippen laten opvullen of kan het dienen als vervanger voor fillers.

Vaak meerdere behandelingen nodig

Het lichaamseigen vet wordt dus in plaats van andere middelen gebruikt. Bij een borstvergroting is het bijvoorbeeld zo dat men normaliter implantaten gebruikt, welke zijn gevuld met silicone. Met eigen vet kan ditzelfde doel worden bereikt. Het is wel zo dat wanneer men eigen vet inbrengt middels lipofilling, dat er vaak 2 behandelingen nodig zijn. Een deel van het vet wordt door het lichaam opgenomen, maar ook een klein deel wordt afgevoerd. Het is dus vaak nodig om de behandeling enkele malen te herhalen, maar het resultaat is dan vaak een zeer natuurlijke uitstraling.

Aan plastische en cosmetische chirurgie zitten altijd risico’s verbonden, zoals bij iedere operatie. Laat u altijd goed voorlichten over deze risico’s door een arts.